מהן מכולות קירור?
מכולת קירור הינה סוג מיוחד של מכולה, שתוכננה לאחסון ולשינוע של מוצרים שדורשים טמפרטורה מבוקרת, כגון: מזון, תרופות, כימיקלים, צמחים ופרחים.
יש בה מערכת קירור מובנית, שיכולה לשמור על הטמפרטורה הנחוצה והמותאמת למוצרים המאוחסנים בה באמצעות חיישנים ובקרת אקלים דיגיטלית.
טווח הטמפרטורה של מכולת קירור רגילה יכול להגיע עד מינוס 30 מעלות צלזיוס.
טווח הטמפרטורה של מכולת קירור בעלת הקפאה עמוקה הוא ממינוס 60°C ועד מינוס 20°C.
מכולת קירור בסביבה מבוקרת הינה סוג מתקדם של מכולת קירור שמעבר לשליטה מדויקת בטמפרטורה, ניתן בה גם לשלוט על הלחות, רמת החמצן ורמת הפחמן הדו־חמצני. מכולה זו משמשת מוצרים שזקוקים להאטה של תהליכי הבשלה וכן למוצרים רגישים במיוחד.
כך, שמכולות קירור מהוות פתרון למבנה נייד, עמיד ואמין לחברות ולעסקים בכל הגדלים, הן לשימוש קבוע והן לשימוש קצר וזמני.
שימושים בתחומים שונים במכולות קירור
תחום המזון
מוצרי חלב, מוצרי בשר ומאכלים שונים מהחי, דגים ופירות ים, גלידות וקינוחים מוקפאים, מנות מוכנות קפואות, פירות וירקות רגישים, כגון: פירות יער, אננס, מנגו, נבטים, עשבי תיבול, פטריות, ירקות ופירות קפואים וכדו'.
מוצרים אלו זקוקים לקירור רציף – בייצור, באחסון ובמשלוחים.
מכולת הקירור משמשת להם כמחסן נייד בטמפרטורה מבוקרת ומותאמת.
תחום החקלאות
תוצרת חקלאית – פירות, ירקות, פרחים – הינם רגישים מאוד לטמפרטורות, ללחות ולזמן אחסון והשינוע.
שינוע בתנאים לא מתאימים גורם לפגיעה באיכות עד לצורך להשמיד את המוצרים.
לפי מחקרים, שימוש במכולות קירור מפחית את ההפסד בסוגי מוצרים אלו לכ-10%-5% בלבד.
ישנם אזורים חקלאיים שמכולת הקירור נמצאת בשטח וברגע שקוטפים את הפרי, הירק או הפרח, אורזים אותו ומאחסנים מיידית במכולה.
דוגמה: מטע מנגו באזור הערבה משתמש בקיץ בארבע מכולות קירור צמודות המצויות בשטח הקטיף, כדי לחסוך את זמן הנסיעה עד למרכזי קירור מרוחקים. בדרך זו הצליחו בעלי המטע להעלות את רווחיות הפרי ב-18%.
תחום פארמה ורפואה
תרופות, חיסונים, דם ומרכיביו, איברים להשתלה, רקמות וחומרים ביולוגיים ומעבדתיים וכן מוצרי פארמה רגישים, כגון: משחות סטריליות, מזון רפואי נוזלי, מוצרי קוסמטיקה רפואית וכדו'.
מוצרים אלו חייבים להישמר בטמפרטורה מדויקת ובהגנה מפני אור, לחות וזעזועים. כך, שקירור הינו תנאי הכרחי לשמירה על יעילותם ובטיחותם.
מוצרים אלו מאוחסנים ומשונעים בעיקר במכולות קירור מודרניות הכוללות מערכות ניטור מתקדמות, הכוללות שליטה ובקרה מרחוק וחיישנים להתרעת חריגה מהטמפרטורה הרצויה.
מחקר שפורסם ב־ The Journal of Pharmaceutical Logistics, מגזין בנושאי לוגיסטיקת פארמה, ציין ששימוש במכולות קירור מפחית ב־75% את הסיכון להשמדת חיסונים כתוצאה משהייה בטמפרטורה לא מתאימה.
דוגמה: במהלך מגפת הקורונה, חברת פייזר, יצרנית החיסונים לקורונה, שינעה אותם בקירור עמוק של -70°C בעזרת מכולות קירור ייעודיות.
מוצרים רגישים מתחום התעשייה והטכנולוגיה
חיישנים מתקדמים, רכיבים וציוד אלקטרוניים, רכיבי מחשוב ובקרה, סיבים אופטיים, דבקים תעשייתיים, צבעים תעשייתיים רגישים וכדו' מחייבים אחסון והובלה בתנאים מוקפדים של טמפרטורה ולחות.
זאת כדי למנוע פגיעה באיכותם ובתפקודם. מכולות קירור עם מערכת בקרה מדויקת הינן פתרון אידיאלי עבור שינוע ואחסון מוצרים אלו.
תחום האירועים
אירועים גדולים, כמו: חתונות, פסטיבלים וכנסים, זקוקים לאחסון של מזון ושתייה בטמפרטורה מבוקרת ולכן מכולת קירור משמשת כ"מקרר תעשייתי נייד" באתר האירוע.
איגוד הקייטרינג האירופי, פרסם נתון שלפיו כ־45% מהאירועים משתמשים בפתרונות קירור ניידים.
סיוע הומניטרי ורפואי
במצבים של רעידות אדמה, מלחמות, שיטפונות וכדו' יש צורך באחסון מזון, תרופות וחיסונים באזורים מוכי אסון, שאין בהם תשתית תקינה ומסודרת. בזמנים כאלו, משלחות סיוע הומניטרי נעזרות במכולות קירור לאחסון הציוד הרפואי.
דוגמה: לאחר רעידת האדמה בנפאל בשנת 2015 הוצבו בשטח שנפגע כ-40 מכולות קירור שביזרתן היה אפשר לשמור על תרופות ומזון לאורך זמן.
מאפיינים עיקריים של מכולת קירור המעניקים להן יתרון תפעולי משמעותי
ניידות
ניתן לנייד ולשנע מכולת קירור לכל מקום תוך זמן קצר – בשטח חקלאי, באירועים, באתר בנייה, כתמיכה לוגיסטית באירועים רפואיים או צבאיים וכדו' ואף ניתן לנייד ולהעביר אותה בגמר הפעילות למקום אחר. אפשרות זו אינה מחייבת תלות בקונסטרוקציה קבועה וחוסכת הקמה של מבנה קירור קבוע. אין כל צורך, כמובן, בהיתרי בנייה בעת פריסת מכולות קירור בשטח.
שמירה על טריות ואיכות בזכות שליטה מלאה בטמפרטורה
במכולות הקירור ניתן לשלוט על הטמפרטורות בטווח של מינוס 30°C עד לפלוס30°C, בעזרת בקרה דיגיטלית. שמירת המוצרים בטמפרטורה המתאימה עבורם בתנאי אחסון ושינוע והיכולת לעקוב על הנעשה בזמן אמת ולבצע התאמות מרחוק במידת הצורך, מאפשרים שמירה על איכות המוצרים ועל כך שלא יתקלקלו.
גמישות תפעולית לפי הצורך
הכוונה היא בהפעלה של המכולה לפי הצורך, כלומר: להפעיל אותה רק כשצריך ולא כמו חדרי קירור, למשל, שפועלים ברציפות – אם יש בהם סחורה וגם אם לא.
גמישות תפעולית זו חוסכת בחשמל ולכן גם בכסף רב וכן חוסכת בעלויות הפעלה ותחזוקה.
כמו כן, ניתן לפנות את המכולה מהשטח כשאין בה צורך, להפנותה לשימושים במקומות אחרים או להפעיל אותה רק לפי עונות השנה (כמו למשל מכולות של גלידה).
על פי מחקר של Allied Market Research , שהיא חברת מחקר וייעוץ שיווקי מהמובילות בעולם, אנו יכולים ללמוד שעסקים שעברו לשימוש במכולות קירור ניידות דיווחו על:
– חיסכון ממוצע של 25–30% בעלויות החשמל (שיכול להגיע לכמה עשרות אלפי דולרים בשנה).
– צמצום של עד 40% בעלות תחזוקה לשנה.
– ירידה של 15% בצורך להשמיד מוצרים רגישים שהתקלקלו בעת אחסון או שינוע, בשל השליטה הטובה והמדויקת בטמפרטורת המכולה.
דוגמה: יקב קטן משתמש במכולת קירור רק בתקופת הבציר, כדי לשלוט בטמפרטורת התסיסה הראשונית.
חיסכון ניכר בעלויות לעומת הקמת חדר קירור קבוע
הסיבה לכך היא, שאין כל צורך בבנייה, ברישוי, בביצוע עבודות תשתית או בתחזוקה קבועה בשימוש במכולות קירור.
לכן, זהו פתרון תפעולי מעולה ומשתלם לעסקים קטנים או לעסקים עונתיים, שאינם זקוקים לחדר קירור קבוע.
ניתנות להפעלה גם ללא חשמל
עצמאות תפעולית הינה יתרון משמעותי ומאפשרת את הפעלת מכולת הקירור גם באזורים בלי חיבור לחשמל וכן בשטח, ללא תלות בתשתית קיימת.
המכולות עובדות בעזרת גנרטורים או בעזרת מערכות סולאריות. לכן הן מתאימות לשימוש בשטחים חקלאיים, באתרי אירועים בשטח או באזורים מבודדים.
עמידות גבוהה ומינימום תחזוקה
למכולות יש עמידות גבוהה מאוד לזעזועים, ללחות, לחום וקור ועמידות לשנים רבות עם תחזוקה מינימלית ופשוטה.
בשל חוזקן ניתן להשתמש בהן באופן אינטנסיבי גם בתנאי חוץ קשים, יש בהן מעט תקלות ואין כל צורך להציב אותן תחת הצללה או קירוי כלשהם.