רכישת בית או דירה הינם צעדים משמעותיים בחיים, שיש להקדיש להם מחשבה רבה.
בעקבות יוקר המחייה בארץ ומחירי הדירות הגבוהים, יותר ויותר אנשים פונים לשיטת הבנייה הקלה ומוצאים במבנים ניידים את התשובה האופטימלית לחסכון כספי ולקיצור התהליך קבלת הבית.
זאת, מבלי להתפשר על איכות הבנייה ואיכות החיים שהם שואפים אליה.
למבנים הניידים יתרונות רבים לצד חסרונות מעטים.
בכתבה זו תוכלו להתרשם מכל ההיבטים.
מבנה נייד – יתרונות
– בנייה ירוקה – הבנייה הקלה הינה בנייה ירוקה המתחשבת באיכות הסביבה וזיהום האוויר. בתהליך הבנייה משולבים אלמנטים "ירוקים", כגון: התקנת מערכת מים אפורים לשימוש חוזר, התחשבות בכיווני אוויר וזוויות שמש שיקנו למבנה תאורה טבעית כמה שיותר שעות ביום, חומרי הגלם אינם פוגעים בסביבה ותהליך הבנייה אינו מלכלך ומזהם אותה.
– ניידות – את המבנה הנייד ניתן להציב כמעט בכל מקום שהלקוח בוחר להציבו.
– שינוי מקום המבנה הנייד – בנוסף לעובדה כי מבנה נייד ניתן לנייד לכל מקום בארץ, הרי שניתן גם לשנות את מיקומו בהתאם לצרכים של משפחה, בית עסק, מיקום מחסן או שימוש במבנה הנייד לאירועים שונים הניידים בארץ.
– הובלה קלה – המבנה הנייד נקרא גם מבנה יביל, כלומר: ניתן להוביל ולשנע אותו בתהליך פשוט וקל ע"י צוותים מקצועיים ומשאיות עם מנוף המיועדות להובלה של המבנים הניידים.
– בנייה מודולרית – שיטת הבנייה הקלה הינה שיטת בנייה מודולרית. בשל כך ניתן להזמינם במגוון נרחב של מידות ושל גדלים.
זוהי גם הסיבה שמבנה הנייד מתאים למגוון רחב של שימושים: מגורים, אחסנה, תא שירותים, תא שמירה, מבנים ציבוריים (למשל בית כנסת), מבנה לאירועים ועוד.
– עמידות מעולה – בשל צורת בנייתם וחומרי הגלם החדשניים מהם המבנים הניידים בנויים, יש להם עמידות גבוהה לאורך זמן רב ורמת הבלאי שלהם הינה נמוכה מאד.
– בידוד מצוין – בשל יכולות העמידות והבידוד הגבוהים שלהם ניתן להציב את המבנים הניידים גם באזורים בעלי טמפרטורות קיצוניות.
כך שיש להם בידוד תרמי מעולה וכן גם בידוד אקוסטי טוב נגד רעשים המגיעים מבחוץ.
– קבלת היתר בנייה תוך זמן קצר – הזמן הדרוש לקבלת היתר בניה למבנה נייד קצר משמעותית מתהליך קבלת היתר לבית קבע.
– זמן יצור מהיר – הזמן העובר מאז קבלת היתר הבניה עד שהמבנה מוכן לכניסה ולשימוש הינו קצר באופן משמעותי מהזמן הארוך הדרוש לכניסה למבנה קבע. הוא אורך מספר חודשים בודדים בלבד ומתבצע בשטח המפעל.
– חסכון בעלויות – הבניה הקלה ידועה בחסכון הכספי המשמעותי שהיא מאפשרת לקונים או לשוכרים שלה. אנשים שאינם יכולים לרכוש דירה, ובטח שלא בית פרטי קונבנציונאלי, מוצאים במבנה הנייד למגורים פתרון אידיאלי למצוקת הדיור ולחיסכון בעלויות הכספיות.
– אלטרנטיבה מצוינת לשיפוץ בית – במידה ורוצים להרחיב את הבית (ע"י הוספת חדר, לדוגמה). אין צורך להתמודד עם שיפוץ מרעיש ומלכלך.
כל מה שצריך זה להזמין מבנה נייד ולהציב אותו במקום שבו רוצים להרחיב את הבית.
– גמישות בתכנון הפנימי – כל מי שרוכש או שוכר מבנה נייד יכול לבקש מהיצרן להתאים אותו לטעמו האישי, לצרכיו ולדרישותיו.
בחברה יפגישו אותך עם אדריכל או עם מעצב פנים (לפי הצורך) ויחד איתם תוכל לתכנן אלו תוספות או שינויים ברצונך לבצע במבנה הנייד.
בניגוד לשיפוצים ושינויים בבנייה הקונבנציונאלית הדורשים התחשבות בעמודי תמיכה, יסודות הבית וכו' – בבנייה הקלה יש גמישות רבה בשינויים.
– תחזוקה קלה – המבנה הנייד אינו דורש תחזוקה מסובכת ואינו דורש הוצאות תחזוקה תקופתיות. ברוב המקרים תחזוקת מבנה נייד הינה זולה יותר מתחזוקת מבנה מסורתי הבנוי מבטון ובלוקים.
מבנה נייד - חסרונות
הוצאות תחזוקה גבוהות לבתים מעץ – מבנה נייד מעץ דורש תחזוקה מוקפדת ברמה גבוהה כדי לשמור על איכויות העץ לזמן ארוך.
שינויים במבנה הנייד – ידוע כי ניתן לעשות שינויים במבנה הנייד ולהתאימו לאישית, אבל כל זה נכון אם הוא קורה תוך כדי הבנייה.
אם רוצים לבצע שינויים במבנה לאחר שבנייתו הושלמה – עלויות השינויים גבוהות יותר בהשוואה לשינויים שמבצעים במבנים הבנויים מבלוקים.
הקמת ממ"ד במבנה נייד – לפי החוק הקיים בישראל, כל מבנה מגורים חדש חייב שיהיה בו ממ"ד (מרחב מוגן דירתי).
המבנים הקלים הניידים המתוכננים למגורים אינם מכילים ממ"ד, אך ניתן להוסיף אותו בהם.
אם מעוניינים בכך, עלות בניית ממ"ד למבנה נייד מתומחר בנוסף למחיר המבנה הנייד עצמו.
– שיפוץ ותיקונים – כדי לבצע שיפוץ או תיקונים במבנה נייד יש צורך לשכור אנשי מקצוע מיוחדים שמתמחים בשיטת הבניה הקלה.
נתון זה הינו משמעותי משום שאיש מקצוע שאינו בקיא בבנייה הקלה עלול לפגום בתשתית המבנה.
– ניתן לרכוש רק מבנה נייד שלם ולא דירה בשיטת הבנייה הקלה –
מי שמעוניין ברכישה או בהשכרה של דירה בבניין ולא במבנה פרטי, זה דבר שכמעט ולא ניתן למצוא.
– מבנה נייד על גלגלים צריך להסתמך על חניונים מתאימים – אם ברשותכם מבנה נייד על גלגלים ואתם רוצים להחנותו בחניון ולקבל שירותים שונים בעת החנייה שם, עליכם להתמצא היכן קיימים חניונים כאלו ברחבי הארץ ומהם הימים והשעות שניתן להיכנס אליהם.
– מראה "מרובע" – למבנה נייד יש מראה "מרובע" ופחות מגוון מאשר האפשרויות הגלומות בבנייה קונבנציונאלית.
הסיבה לכך היא אילוצים של חומרי גלם שמשתמשים בהם ותהליכי היצור של הבנייה הקלה.
– המלצה לבניית בתים חד קומתיים – מומלץ לבנות בשיטת הבנייה הקלה בתים חד קומתיים ופחות מומלץ לבנות לגובה ע"י הנחת המבנים הניידים זה על זה.
– חשיבות רבה לבחירת החברה המבצעת את הבנייה – לשיטת הבנייה הקלה חוקים ושיטות ייחודיים משלה. קבלן המתמצא בשיטת הבנייה הקונבנציונאלית אינו מוסמך לבצע את הבנייה הקלה.
חשוב לבחור חברת בנייה בעלת ניסיון וידע בתחום מתפתח זה.
עבודה לא מקצועית יכולה לגרום לבניית בית לא יציב, חדירת רטיבות למבנה בשל אטימות לא מספקת ובידוד לקוי.
– קושי במכירת המבנה הנייד הלאה – בעלי מבנים ניידים מתקשים לעיתים למכור את המבנה הנייד שברשותם.
התפיסה בארץ היא עדיין שהמבנה הנייד אינו איכותי ועמיד מספיק.
למרות העלייה בפופולאריות של המבנים הניידים עדיין חלק גדול של האוכלוסייה בארץ חושב שבנייה מסורתית היא הטובה והאיכותית ביותר.